قهوه امروزه به یک نوشیدنی بسیار پرطرفدار در تمام کشورها تبدیل شده است.
خیلی ها عادت کردند روز خود را با نوشیدن قهوه شروع کنند.
افرادی که تازه نوشیدن قهوه را شروع کرده اند ممکن است قبل از خرید قهوه با سوالاتی مثل این مواجه شوند که چه قهوه ای بخریم؟ یا بهترین مارک قهوه چیست؟
ممکن است افراد مبتدی در خرید قهوه تفاوت بین قهوه اسپرسو، قهوه ترک، قهوه فرانسه و قهوه فوری را ندانند.
زمانی که قصد خرید قهوه را دارند با سوالاتی مثل این مواجه شوند که قهوه عربیکا می خواهید یا روبوستا؟ درصد ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا چقدر باشد؟ قهوه کافئین بالا می خواهید یا بدون کافئین؟ میزان اسیدیته قهوه شما چقدر باشد؟
ما باور داریم برای هر سلیقه ای قهوه ای متفاوت داریم بنابراین به شما کمک می کنیم قهوه مورد علاقه خود را پیدا کنید و از این به بعد از نوشیدن قهوه لذت ببرید.
راهنمای شناخت انواع رست یا برشته کاری دانه قهوه
رست یا برشته کاری قهوه به فرایند حرارت دادن به دانه های خام و سبز قهوه می گویند تا دانه های قهوه برای آسیاب و دم کردن آماده شوند.
این فرایند مهمترین مرحله برای داشتن یک قهوه خوش عطر و خوش طعم است.
مراحل برشته کاری دانه قهوه
با رست (برشته کاری) دانه های قهوه خام، رنگ دانه ها از سبز به زرد، قهوه ای روشن، قهوه ای تیره و در نهایت سیاه تبدیل می شود.
با حرارت دادن به دانه های قهوه، آنها رطوبت خود را از دست می دهند و ترک می خورند.
در رست بسیار تیره که دانه های قهوه مدت زیادی تحت حرارت قرار می گیرند، روغن موجود در دانه قهوه به سطح می آید و دانه را براق و چرب می کند.
۱-رست ملایم (روشن) قهوه چیست؟
در میزان برشته کاری کم (رست روشن): رنگ دانه قهوه ای روشن سات و سطح آن خشک و فاقد روغن است.
در این سطح رست، طعم طبیعی میوه قهوه حفظ می شود و دانه قهوه با رست ملایم طعم آجیلی، شکلاتی و گلی خود را حفظ می کنند.
۲-رست متوسط (مدیوم) قهوه چیست؟
در رست متوسط رنگ دانه ها قهوه ای متوسط است و سطح دانه ها همچنان خشک است و روغنی نشده است.
قهوه با رست متوسط برای بیشتر دستگاه های قهوه مانند فرنچ پرس، موکاپات، جذوه و قهوه ساز خانگی مناسب است.
۳-رست متوسط-تیره قهوه چیست؟
در این میزان رست رنگ دانه ها قهوه ای تیره می شود و سطح آنها کمی روغنی می شود.
در این میزان رست عطر رست بر عطر طبیعی میوه قهوه غالب می شود.
رست متوسط-تیره برای قهوه اسپرسو و علاقه مندان به قهوه های غلیظ و سنگین مناسب است.
۴-رست تیره (دارک) قهوه چیست؟
در این میزان رست، رنگ دانه ها تقریبا سیاه می شود و سطح آن کاملا روغنی خواهد شد.
طعم اصلی میوه قهوه کاملا از بین رفته و طعم دودی و بسیار تلخ خواهد داشت.
رست تیره مناسب کسانی است که قهوه های بسیار تلخ و قوی می پسندند.
راهنمای خرید انواع دانه های قهوه:
دانه های قهوه انواع مختلفی دارند. ۴ تا از معروف ترین دانه های قهوه شامل:
۱-قهوه عربیکا (Arabica)
عربیکا به دلیل طعم و عطر بی نظیری که دارد، محبوب ترین و پرمصرف ترین دانه قهوه در جهان است.
حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد تولید قهوه جهان به قهوه عربیکا اختصاص دارد.
قهوه عربیکا به دلیل کافئین کمتر، اسیدیته( ترشی مطلوب) بالاتر و طعم (نت های) آجیلی، شکلاتی و گلی محبوب است.
۲-قهوه روبوستا (Robosta)
دومین نوع دانه قهوه پرمصرف جهان روبوستا است. قهوه روبوستا به دلیل کافئین زیاد (۲برابر عربیکا) طعم تلخ ، اسیدیته (ترشی) کمتر، عطر دودی و غلظت بالا محبوب است.
۳-قهوه لیبریکا (Liberica)
سومین گونه قهوه معروف جهان لیبریکاست. البته میزان مصرف آن در مقایسه با عربیکا و روبوستا بسیار کم و حدود ۲ درصد است.
۴-قهوه اکسلسا (Excelsa)
کمیاب ترین گونه قهوه جهان قهوه اکسلسا است و آن را زیر گونه ای از قهوه لیبریکا می دانند. مصرف قهوه اکسلسا در جهان کمتر از ۱ درصد است.
بنابراین اگر قصد خرید قهوه را دارید باید از بین دو گونه دانه قهوه عربیکا و روبوستا انتخاب کنید.
راهنمای خرید قهوه عربیکا:
قبل از خرید قهوه عربیکا باید بدانید که همه قهوه های عربیکا مثل هم نیستند. عطر و طعم قهوه عربیکا با توجه به کشور تولید کننده قهوه، آب و هوا و حتی مزرعه ای که در آن کشت می شود متفاوت است.
قهو های عربیکا در کشورها و مناطق مختلفی رشد می کنند و مشخصات قهوه عربیکا هر منطقه منحصر به فرد است.
مشخصات قهوه عربیکا آمریکای لاتین:
قهوه های عربیکا در امریکای لاتین (کشورهای برزیل، کلمبیا و گواتمالا) طعم شکلاتی، آجیلی و کاراملی دارند.
در افریقا (کشورهای اتیوپی و کنیا) قهوه های عربیکا طعم گلی (گل یاسمن) و میوه ای ( به ویژه طعم توت و بری) دارند.
قهوه های عربیکا در آسیا (کشورهای اندونزی و ویتنام) اغلب طعم ادویه های و خاکی دارند.
علاوه بر اینکه طعم قهوه عربیکا متفاوت است، باید بدانید کافئین قهوه عربیکا نصف قهوه روبوستاست و اگر به دنبال قهوه با کافئین کم ( دی کف) هستید قهوه عربیکا انتخاب مناسبی است.
راهنمای خرید قهوه روبوستا
از قهوه روبوستا انتظار طعمی مثل عربیکا نداشته باشید. قهوه روبوستا اغلب طعمی خاکی، چوبی و تلخ دارد.
اما قهوه روبوستا به دلیل کافئین زیادی که دارد و کرما (لایه خامه ای روی قهوه) زیادی که ایجاد می کند در ترکیب انواع قهوه به ویژه اسپرسو پرطرفدار است.
کشور ویتنام به عنوان بزرگترین تولید کننده قهوه روبوستا در جهان شناخته می شود و قهوه روبوستا کشورهای اوگاندا و هند نیز معروف هستند.
گیاه قهوه روبوستا نسبت به عربیکا مقاوم تر است و گیاهی با بازدهی بالاتر است بنابراین قیمت قهوه روبوستا از عربیکا ارزان تر است.
بنابراین در قهوه های ترکیبی هرچقدر درصد عربیکا بیشتر شود، قیمت قهوه افزایش می یابد.
منبع: قهوه یکتا