نگاه کودک به صفحه تبلت در تاریکی


به گزارش روشنفکر

کودکان عاشق فناوری می باشند. اکنون هم که پای هوش مصنوعی به زندگی آدم‌ها، با هر سن و سالی باز شده. انواع ابزارها و اسباب‌بازی‌ها، به هوش مصنوعی تجهیزشده‌اند و دیگر نمی‌توان جلوی این ادغام فناوری با زندگی روزمره را گرفت.

این روزها، سر و کله هوش مصنوعی در همه جا اشکار می‌شود. هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به قسمت مهمی از زندگی روزمره ماست و کودکان نیز از این کار مستثنی نیستند. حتی هوش مصنوعی جای روانشناس ما را گرفته است!

برنامه‌های آموزشی بچه‌ها و اسباب‌بازی‌های تعاملی‌شان، با هوش مصنوعی کار می‌کنند و دستیارهای صوتی همانند الکسا و سیری همیشه در کنارشان می باشند. بچه‌ها بدون این که فهمید شوند، تعامل بسیاری با هوش مصنوعی دارند. قطعاً هوش مصنوعی راه‌های تازه، موثر و شوق‌انگیزی برای بازی و یادگیری، پیش روی کودکان می‌گذارد؛ اما این نوشته، از نگرانی فزاینده والدین آن‌ها نمی‌کاهد. آیا منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی بدون خطر است؟

۵ نقطه تعامل کودکان با هوش مصنوعی

حتماً شگفتی می‌کنید که بدانید هوش مصنوعی تا چه حد در جنبه‌های گوناگون زندگی کودکان ادغام شده است. کودکان به طور روزانه، در پنج موقعیت با هوش مصنوعی تعامل برقرار می‌کنند:

۱- اپلیکیشن‌های آموزشی:

تعداد بسیاری از اپلیکیشن‌های آموزشی با مقصد شخصی‌سازی توانایی منفعت گیری افراد، از هوش مصنوعی منفعت گیری می‌کنند. برای مثال، امکان پذیر یک اپلیکیشن با دقت به نحوه پیشرفت یا چالش کودک با یک مفهوم خاص، تمرین اضافی برای فهمیدن بهتر آن نوشته اراعه کند در حالی که از موضوعاتی که به خوبی جا افتاده، سریع تر عبور کند.

۲- اسباب‌بازی‌های هوشمند:

اسباب‌بازی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی می‌توانند به صدای کودک جواب دهند، ترجیحات او را برای بسپارند و حتی گفتگوهای ساده‌ای با وی داشته باشند. منفعت گیری از این اسباب‌بازی‌ها، بازی کردن را برای کودک، تعاملی‌تر و دلنشین‌تر می‌کند. با این حال، بچه‌ها امکان پذیر به آن‌ها وابسته شوند و حس کنند با یک دوست واقعی در ربط می باشند.

بازی پسر بچه با اسباب بازی های هوشمند۳- دستیارهای صوتی:

بچه‌ها طبق معمولً از دستگاه‌های تجهیز شده به صدا (همانند الکسا یا دستیار صوتی گوگل) برای پرسیدن سوال، پخش موسیقی یا حتی پشتیبانی در حل تکالیف منفعت گیری می‌کنند. دستیارهای صوتی قادرند پاسخی سریع اراعه دهند یا دستگاه‌های هوشمند حاضر در خانه را کنترل کنند. این کارها برای کودکان، زیاد دلنشین به نظر می‌رسند.

۴- برنامه‌های آموزشی تطبیق‌پذیر:

در برخی مدارس، از هوش مصنوعی برای آموزش به دانش‌آموزان منفعت گیری می‌شود. برخی امکان پذیر درسی را سریع تر یاد بگیرند و برخی آهسته‌تر. به این علت، این نوع برنامه‌ها، با شدت یادگیری کودک هماهنگ خواهد شد.

۵- بازی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی:

هوش مصنوعی در بازی‌های ویدئویی، به ساخت دشمنان باهوش‌تر، تشکیل دنیایی واقع‌گراتر و حتی توانایی بازی سازگارتری پشتیبانی می‌کند که مطابق نوع بازی کودک، تنظیم شده است. بازی‌هایی همانند ماینکرفت و روبلوکس، با مقصد اراعه راه حلهای بی‌شماری برای خلاق‌بودن و حل مسائل، از هوش مصنوعی منفعت گیری می‌کنند.

تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ها درباره انتخابات، سیاست، اقتصادی، ورزشی، حوادث، فرهنگ وهنر و گردشگری و تکنولوژی را در وب سایت خبری روشنفکر بخوانید.

بازی کودک با تبلتمزایا هوش مصنوعی برای کودکان

مزایای هوش مصنوعی، غیر قابل تکذیب است. هوش مصنوعی، زمان‌های بی‌نظیری برای توانایی‌های گوناگون، پیش روی کودکان قرار می‌دهد. اگر هوش مصنوعی به درستی منفعت گیری شود، می‌تواند به طور شخصی‌سازی شده و کاملاً سرگرم‌کننده، مفاهیم جدیدی به کودکان آموزش دهد. این چنین، کودکان را به خلاق‌بودن تشویق کند، توانایی‌های اساسی به آن‌ها بیاموزد و به کودکان دارای شرایط خاص و استثنائی، زمان یادگیری بدهد.

دکتر کریس موزانیک، روانشناس بالینی در کالیفرنیا است. به حرف های او، یکی از مزایای بالقوه هوش مصنوعی برای کودکان، تشکیل فرصتی برای کشف ناشناخته‌ها است. او می‌گوید: «کودکان تا حد بسیاری، ربط خود با محیط طبیعی را از دست داده و آن را با صفحه‌های نمایش جانشین کرده‌اند. این نوشته، به شکل‌های بسیاری، برایشان هزینه داشته است. این در حالی است که افتزمان برای کاوش در دنیای واقعی، در بلند زمان، صدمه‌های بسیاری دارد.»

یادگیری از طریق توانایی ریسک‌های کوچک در محیطی امن، مفاهیم مهمی به کودکان می‌آموزد. در ادامه، مزایا دیگر هوش مصنوعی برای کودکان را بازدید می‌کنیم:

برنامه آموزشی لپتات در مهد کودک جلوی بچه ها

  • یادگیری شخصی‌سازی شده: ابزارهای هوش مصنوعی می‌توانند درس‌ها را مشابه با نیازهای خاص هر کودک تنظیم کنند و به آن‌ها اجازه دهند با شدت خودشان پیش بروند. این توانایی می‌تواند به اختصاصی برای کودکانی سودمند باشد که با راه حلهای سنتی آموزش، مشکل دارند.
  • گسترش توانایی‌ها: تعداد بسیاری از اپلیکیشن‌ها و اسباب‌بازی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی به طور بازی‌های تعاملی طراحی شده‌اند تا توانایی‌های مهم را به کودکان آموزش دهند؛ توانایی‌هایی همانند کدنویسی، حل قضیه و حتی تحکیم هوش اضطراب.
  • آموزش در دسترس: هوش مصنوعی می‌تواند مانع ها یادگیری را از بین بردارد. کودکان معلول می‌توانند از ابزارهای هوش مصنوعی برای خواندن، نوشتن یا حتی برقراری ربط منفعت گیری کنند.
  • پرورش خلاقیت: ابزارهایی همانند DALL-E می‌توانند الهام‌قسمت کودکان باشند و قوه تخیل آن‌ها را فعال کنند. برای مثال، با تشکیل آثار هنری یا ایده‌هایی، تنها با منفعت گیری از دستورهای متنی زیاد ساده.

آیا هوش مصنوعی برای کودکان امن است؟

کودک با نور آیپد در تخت خواببا هوش مصنوعی، درست باید همانند هر چیز تازه فرد دیگر برخورد کرد؛ باید مزایا و چالش‌های بالقوه آن را بشناسیم و از آن در راه درست منفعت گیری کنیم. هوش مصنوعی علاوه‌بر مزایایش، نگرانی‌هایی در حوزه حریم خصوصی، امنیت و تأثیر طویل مدت بر رشد اضطراب، اجتماعی و ذهنی کودکان به وجود اورده است.

دکتر موزانیک می‌گوید اولین قدم این است که نحوه منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی را کشف کرده و راه حلهایی برای کنترل منفعت گیری و محافظت از آن‌ها تشکیل کنیم.

منظورمان این نیست که منفعت گیری از هوش مصنوعی را به طور کلی برای کودکان ممنوع کنید. اما باید منفعت گیری کودکان از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی را تحت نظارت بگیرید. این چنین، باید مدام پیشرفت فناوری را زیر نظر داشته باشید؛ چرا که امکان پذیر این پیشرفت‌ها، زندگی کودکان شما را هم تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه، ۶ نگرانی امنیتی درمورد منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی را مرور می‌کنیم.

تعجب بچه از تبلت۱- مخاطرات حریم خصوصی

تعداد بسیاری از ابزارهای هوش مصنوعی، داده‌های کاربران را جمع‌آوری می‌کنند. اپلیکیشن‌ها، اسباب‌بازی‌های هوشمند و دستیارهای صورتی، زیاد تر حرف های‌ها یا کارهای کودکان ما را جستوجو می‌کنند. این نوشته، نگرانی‌هایی درمورد محل نگهداری و منفعت گیری از داده‌ها تشکیل می‌کند.

۲- وابستگی بیشتر از حد به تکنولوژی

هوش مصنوعی هر روز، زیاد تر در زندگی رومزه همه ما ادغام می‌شود. این وجود گسترده، امکان پذیر علتوابستگی بیشتر از حد کودکان به تکنولوژی شود. برای مثال، هنگامی به جستوجو جواب قضیه‌ای می باشند، به جای تفکر نقادانه یا تعامل‌های واقعی، به هوش مصنوعی روی می‌آورند. این نوشته در درازمدت می‌تواند رشد توانایی حل قضیه و دیگر توانایی‌های تفکر نقادانه را با مشکل روبه رو کند.

۳- روبه رو با محتوای نامناسب

اکثر پلتفرم‌های هوش مصنوعی طوری طراحی خواهد شد که مناسب منفعت گیری کودکان هم باشند. با این حال، باز هم امکان پذیر پای محتواهای نامناسب، به برخی برنامه‌ها باز شود. بدون نظارت صحیح بر منفعت گیری کودکان از اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی، امکان پذیر آن‌ها چیزهایی را تماشا کنند یا با مسائلی روبه رو شوند که مخاطرات بسیاری برای آن‌ها خواهد داشت.گرفتن تبلت از پسر بچه

۴- تأثیر بر رشد عاطفی

تعامل با هوش مصنوعی و به خصوص دستیارهای صوتی یا اسباب‌بازی‌های تعاملی، زمان کودکان در تشکیل توانایی‌های اجتماعی زندگی واقعی را محدود می‌کند. برخی از برنامه‌ها یا اسباب‌بازی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، عکس العمل‌های احساسی و اضطراب صحیح را به کودکان نمی‌آموزند و می‌توانند بر نحوه فهمیدن و شناخت عواطف تأثیر بگذارند.

۵- زمان زمان منفعت گیری از صفحه نمایش و نگرانی‌های سلامتی

منفعت گیری طویل‌زمان از ابزارهای هوش مصنوعی، درست همانند منفعت گیری بیشتر از حد از تلفنهای هوشمند و تبلت‌ها، علتابراز مشکلاتی همانند خستگی چشم، اختلال در خواب و افت فعالیت فیزیکی می‌شود. اگر این مسائل کنترل نشوند، به مشکلات فیزیکی و روانی منجر خواهد شد.

۶- وجود خطاهای شناختی در سیستم‌های هوش مصنوعی

استفاده کودک از موبایلمحتواهای زیاد گسترده و بدون نظارتی در سرتاسر اینترنت وجود دارد. هوش مصنوعی هم با همین داده‌های اینترنتی آموزش داده می‌شود. همین نوشته، گمان سوگیری هوش مصنوعی را افزایش می‌دهد. برای مثال، امکان پذیر هوش مصنوعی، عقاید کلیشه‌ای و اطلاعات نادرست به کودکان منتقل کند. بعد بچه‌ها باید بدانند که جواب‌های هوش مصنوعی چطور حاضر خواهد شد و امکان پذیر خطاهایی در آن‌ها وجود داشته باشد.

آیا هوش مصنوعی باید در دسترس کودکان باشد؟

در دنیای امروز، دیگر نمی‌توان جلوی منفعت گیری کودکان را از هوش مصنوعی گرفت. همه چیز با هوش مصنوعی ادغام شده و تکنولوژی با زندگی روزمره ما گره خورده است. در این چنین فضایی، تنها می‌توانیم منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی را نظارت و کنترل کنیم. در مقالات بعدی، از راه حلهای محافظت کودکان در برابر هوش مصنوعی خواهیم او گفت.

سوال‌های متداول

۱- هوش مصنوعی چه تأثیری بر کودکان دارد؟

هوش مصنوعی دارای اثرات مثبت و منفی بر کودکان است. کودکان با منفعت گیری از هوش مصنوعی، انواع مفاهیم و توانایی‌ها را زیاد خوب و سرگرم‌کننده یاد می‌گیرند. از مزیت‌های برنامه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی این است که اختصاصی نیاز هر فرد، شخصی‌سازی می‌شود.

از معایب منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی، باید به نگرانی‌های امنیتی، جلوگیری از رشد عاطفی و وابستگی بیشتر از حد به تکنولوژی اشاره کنیم که زمان آن‌ها برای ارتباطات واقعی و معنادار را افت می‌دهد. منفعت گیری متعادل از هوش مصنوعی و تعامل در دنیای واقعی، برای افت اثرات منفی این فناوری تازه بر کودکان الزامی است.

۲- هوش مصنوعی چه مزایا و خطراتی برای کودکان دارد؟

مزایای هوش مصنوعی برای کودکان عبارت هستند از:

  • آموزش شخصی‌سازی شده: این نوع آموزش، فرایند یادگیری را برای کودک، موثرتر و لذتبخش می‌کند.
  • افزایش دسترس‌پذیری: هوش مصنوعی، آموزش را در اختیار افراد با شرایط خاص نیز قرار می‌دهد. این چنین، با امکاناتی همانند تبدیل گفتار به نوشتار و برنامه‌های یادگیری تطبیق‌پذیر، راه‌های دسترسی به فناوری را افزایش می‌دهد.
  • تحکیم خلاقیت: اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی امکان طراحی، نوآوری و آزمایش‌های گوناگون را بر پایه ایده‌های کودکان فراهم می‌کنند.

معایب هوش مصنوعی برای کودکان عبارت هستند از:

  • مخاطرات امنیتی: تعداد بسیاری از اپلیکیشن‌های کودکانه مبتنی بر هوش مصنوعی، داده‌های کاربران را جمع‌آوری می‌کنند.
  • وابستگی: امکان پذیر کودکان، برای جواب به سوال‌های متعدد خود یا سرگرم‌شدن، بیشتر از حد به هوش مصنوعی رجوع کنند. این کار، بر توانایی تفکر نقادانه و تعامل با دنیای واقعی تأثیر می‌گذارد.
  • دسترسی به محتوای نامناسب: اگر منفعت گیری کودکان از هوش مصنوعی تحت نظارت دقیق والدین نباشد، امکان پذیر آن‌ها با محتواهای نامناسب یا مخاطره‌آمیز روبه رو شوند.
  • فقدان توانایی‌های عاطفی: برنامه‌های هوش مصنوعی که مورد منفعت گیری کودکان قرار می‌گیرند، امکان پذیر به آن‌ها توانایی‌های اجتماعی مورد نیاز را نیاموزند. در واقع، امکان پذیر این برنامه‌ها، تنها بر اهدافی همانند سرگرمی متمرکز باشند که توانایی‌های اجتماعی درست را به کودکان نمایش نمی‌دهند.

۳- هوش مصنوعی چطور به آموزش کودکان دارای نیازهای خاص پشتیبانی می‌کند؟

هوش مصنوعی می‌تواند در مبحث آموزش کودکانی که شرایط خاصی دارند، ‌زیاد سودمند واقع شود و ابزارهایی در اختیار آن‌ها قرار دهد که با چالش‌های هر شخص به طور اختصاصی،‌ منطبق شود. اپلیکیشن‌های مبتنی بر هوش مصنوعی قادرند درس‌های اراعه‌شده را بر پایه شدت یادگیری کودک شخصی‌سازی کنند. به این ترتیب، کودکانی که با روشهای آموزش سنتی چالش دارند، می‌توانند مفاهیم الزامی را همانند هر کودک فرد دیگر فرا بگیرند.

کودکانی که مبتلا به اختلال در خواندن یا نارساخوانی می باشند، می‌توانند به راحتی از هوش مصنوعی برای روخوانی اپلیکیشن‌هایی منفعت گیری کنند که متن، فونت یا رنگ در آن‌ها قابل تحول دادن است. ابزارهای تبدیل گفتار به متن نیز می‌تواند به کودکانی پشتیبانی کند که در رونویسی یا تایپ کردن مشکل دارند. قابلیت تشخیص صدا هم برای کودکانی که مشکل تعامل زبانی دارند، سودمند است.

هوش مصنوعی در نظم‌بخشی و ساختاردهی به یادگیری کودکان مبتلا به اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی (ADHD) و اوتیسم نیز اثربخش است. این کودکان می‌توانند با راهنمایی پله به پله هوش مصنوعی، تمرکز خود را روی فرایند یادگیری نگه داری کنند. ابزارهای دسترس‌پذیری مبتنی بر هوش مصنوعی در کلاس درس نیز با کودک همراه خواهد شد و ربط زنده‌ای با او نگه داری می‌کنند تا هر کودک بتواند زمان یادگیری را به شکل خاص خودش توانایی کند.

منبع: calm

هشدار! این نوشته فقط جنبه آموزشی دارد و برای منفعت گیری از آن ملزوم است با پزشک یا متخصص وابسته مشورت کنید. اطلاعات زیاد تر

با اهمیت ترین و سخت‌ترین ماموریت پدران و مادران پرورش فرزند است

پرورش کودکان شاد و سالم امروز، و انسان‌های موفق فردا



دسته بندی مطالب

اخبار فناوری

اخبار پزشکی

خبرهای ورزشی

اخبار فرهنگی

خبرهای اقتصادی

اخبار کسب وکار ها



منبع