به گزارش روشنفکر
امکان ندارد رفیق یا خواهر کوچکی نداشته باشید که همیشه میگوید سردش است! اگر اینطور نیست، قطعاً پدرهایی را دیدهاید که در گرمترین هوا، کولر را خاموش میکنند. واقعاً چرا برخیها همیشه سردشان است؟
حساسیت بالا نسبت به هوای سرد، نوشته عجیبی نیست. برخیها، زیاد تر از بقیه سردشان میشود. اما اگر زمان بسیاری است که زیاد تر از قبل سردتان میشود یا حتی در هوای گرم و متعادل، باز هم حس سرما میکنید؛ امکان پذیر مشکلی برای سلامتیتان پیش آمده باشد که بهتر است علت آن را سریعتر اشکار کنید.
در این نوشته از «چطور»، ابتدا دلایل مختلفی را برمیشماریم که علتخواهد شد برخی افراد همیشه حس سرما کنند. سپس به علائم هشداردهنده و درمان مشکل میپردازیم.
چرا همیشه حس سرما میکنیم؟
کم خونی
وقتی که بدن نتواند به حد کافی گلبول قرمز بسازد، دچار کمخونی میشود. گلبولهای قرمز، اکسیژن را در سرتاسر بدن جابهجا میکنند. چند نوع کمخونی داریم و حس سرما، یکی از علائم رایج انواع کمخونی است.
دیگر علائم کمخونی شامل حس کسالت، رنگپریدگی و ضربان قلب سریع میشود.
کم کاری تیروئید
تیروئید، غدهای پروانهای شکل در قاعده گردن است. تیروئید مسئول کنترل متابولیسم است که در بدن، انرژی تشکیل میکند. اگر این غده هورمونهای تیروئیدی کافی تشکیل نکند یا بدن نتواند این هورمون را به خوبی پردازش کند، دچار کمکاری تیروئید میشوید.
دیگر علائم کمکاری تیروئید به جز حس سرما، عبارت هستند از:
- نازک شدن موها
- خشکی پوست
- حس کسالت
- پریود سنگین یا نامنظم
- یبوست
- افزایش وزن
بیماری عروق خونی
اگر دستها و پاهایتان یخ میزنند، احتمالا به اختلالهای عروقی مبتلا باشید. در این نوع بیماریها، مقدار خون محدودی به سمت بازوها و پاها جریان دارد.
بیماریهای عروق خونی امکان پذیر با مشکلات سلامت جسمانی همراه باشند که عبارت هستند از:
- لخته شدن خون
- تصلب شرایین (تنگشدن عروق خونی)
- بیماری رینود (اسپاسم شریانهای خونی در انگشتان دست و پا)
علائم بیماریهای عروقی علاوه بر حس سرما، عبارت هستند از:
- رنگ سفید یا آبی در انگشتان دست و پا
- حس گزگز، ضربان زدن یا کرختی در بازوها و پاها
- سرد و مرطوب شدن پوست
دیابت
به صدمه کلیه که ناشی از دیابت باشد، نفروپاتی دیابتی حرف های میشود. یکی از علائم نفروپاتی دیابتی، حس سرمای مزمن است. دیگر علائم نفروپاتی دیابتی عبارت هستند از:
- حالت تهوع یا استفراغ
- خارش
- از دست دادن اشتها
- تنگی نفس
- حس گیجی
- تورم صورت، پاها و دستها
آنورکسیا
آنورکسیا یا بیاشتهایی عصبی، نوعی اختلال تغذیهای است. افراد مبتلا به آنورکسیا، نگرانی شدیدی بابت افزایش وزن دارند و به همین علت، به نحوه خطرناکی، لاغر می باشند.
حس سرما یکی از علائم آنورکسیا است. دیگر علائم این اختلال خوردن عبارت هستند از:
- نسبت وزن به قد ۱۵ درصد (یا زیاد تر) پایینتر از حالت معمول
- نگرانی مداوم از وزن خود
- پریود نشدن به زمان سه ماه یا زیاد تر
BMI پایین
شاخص توده بدنی یا BMI پایین به معنی آن است که بدن، چربی مقداری دارد. اگر BMI پایینی داشته باشید، نسبت به افرادی که BMI بالاتری دارند، زیاد تر حس سرما خواهید کرد. چربی به بدن، انسولین میرساند. این کار، ماهیچهها را به تشکیل گرما وا میدارد که در نهایت، بدن را گرم میکند. فردی که BMI پایینی دارد، مقدار چربی و ماهیچه مورد نیاز برای گرمشدن بدن ندارد. همین علتمیشود که زیاد تر حس سرما کند.
BMI پایینتر از ۱۸.۵، کارکرد کلی بدن را نیز افت میدهد. در واقع، این دسته افراد زیاد تر مستعد مشکلات زیر می باشند:
- پریود نامنظم
- سختی در باردار شدن
- استخوانهای ضعیف و شکننده
- سوء تغذیه
- افسردگی
باید یادآوری کنیم که BMI به تنهایی نمیتواند نشاندهنده وزن سالم باشد. امکان پذیر فردی BMI پایینی داشته باشد اما وزنش کم نباشد. این چنین شخصی مستعد سرماخوردگی یا بیماریهای دیگر نیز نخواهد می بود.
اگر افتوزن داشته باشید، علائم زیر را هم خواهید داشت:
- حس خستگی
- رخوت و بیحالی
- سختی خون پایین
- قند خون پایین
- تعریق شبانه
- سردی انگشتان دست و پا
- مشکلات عضلانی
برای تعیین وزن سالم و مشابه خود، با یک پزشک مشورت کنید.
افتویتامین B۱۲
ویتامین B12 به تشکیل گلبولهای قرمز، عصبها و DNA پشتیبانی میکند. حس سرما در اکثر اوقات امکان پذیر نشانهای از افتویتامین B۱۲ باشد.
این ویتامین تنها از طریق منبع های حیوانی، همانند ماهی، گوشت، جگر، تخم مرغ و لبنیاتی همانند شیر و مکملهای تغذیهای فراهم میشود.
اگر ویتامین ۱۲B کافی را از غذا یا مکملهای غذایی دریافت نکنید، بدن با افتروبه رو میشود. افراد گیاهخوار زیاد تر در معرض افتویتامین ۱۲B می باشند؛ چرا که ویتامین ۱۲B از طریق گیاهان فراهم نمیشود.
اگر توانایی جذب مواد مغذی را نداشته باشید نیز امکان پذیر بدن با افتویتامین B12 روبه رو شود. برخی افراد بعد از جراحی افت وزن با ناتوانی در جذب مواد مغذی روبه رو خواهد شد. افتویتامین ب ۱۲ امکان پذیر به شکل بیماری سلیاک، کرون یا اثرات جانبی مصرف برخی داروها (از جمله داروهای سوزش سر دل و دیابت) نیز ظاهر شود.
دیگر علائم افتویتامین ۱۲B عبارت هستند از:
جنسیت
زنان نسبت به مردان، زیاد تر حس سرما میکنند؛ چون متابولیسم آهستهتری دارند. همانطور که گفتیم، متابولیسم به مقدار سوختن انرژی بدن در زمان استراحت حرف های میشود. هر چه نرخ متابولیک پایینتر باشد، بدن سختتر گرم میشود و همین نوشته علتمیشود تا زنان زیاد تر حس سرما کنند.
هورمونهای زنانه و مردانه در توانایی حس سرما، دخیل می باشند. چطور؟ استروژن، هورمونی است که در رشد جنسی و سیستم تشکیل همانند نقش دارد. این هورمون دمای بدن را پایین میآورد تا گرما از بدن خارج شود؛ این چنین، سختی خون به دستها و پاها را افت میدهد. این نوشته علتمیشود تا فرد، حس سرما کند. در روبه رو، مردان عموماً توده عضلانی بیشتری دارند که علتمیشود گرمای بیشتری در بدنتان تشکیل شود و باقی بماند.
چرا برخی زنان در دوران بارداری، زیاد تر حس سرما میکنند؟
در دوران بارداری، به خصوص طی ماههای ابتدایی، مادر زیاد تر گرمش میشود. اگر فردی در این دوران زیاد تر حس سرما کند، امکان پذیر به علت عدم دریافت کالری مورد نیاز بدن باشد. در سه ماهه دوم حاملگی، بدن به ۳۴۰ کالری زیاد تر و در سه ماهه آخر به ۴۵۰ کالری زیاد تر نیاز دارد.
حس سرما در دوره بارداری امکان پذیر نشانهای از مشکلات دیگر نیز باشد؛ از جمله:
- تهوع صبحبعضی اوقات
- کمخونی
- کمکاری تیروئید
- بیماریهای عروقی
- افتویتامین B۱۲
- دیابت
اگر همیشه حس سرما کنیم، چاره چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، حس مداوم سرما میتواند نشانه مشکلی برای سلامتی باشد. بعد علائم گوناگون خود را جدی بگیرید.
اگر زیاد تر اوقات حس سرما میکنید، حتی هنگامی محیط گرم است یا زمان بسیاری از ترک محیط سرد قبل، باید با یک پزشک مشورت کنید تا علت نوشته را کشف کنید. سپس این کارها را انجام دهید:
درمان عامل ایجادکننده حس سرما
درمان حس سرمای مزمن، به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال، اگر بیماری عروق خونی داشته باشید و سیگار بکشید، قطعاً ترک سیگار پشتیبانی شایانی به حل مشکل میکند. اگر همیشه سردتان است و مشکل تیروئید دارید، باید برای بهبود کمکاری تیروئید خود دارو بخورید.
با پزشکتان درمورد مواد مغذی حاضر در رژیم غذایی خود سخن بگویید کنید. امکان پذیر نیاز به انجام آزمایشهایی برای اشکار شدن سطح مواد مغذی بدن داشته باشید. اگر افتبرخی مواد مغذی داشته باشید، به گمان زیادً مکمل یا آمپول ویتامین B12 دریافت خواهید کرد یا پزشک پیشنهاد میکند که مواد غذایی سرشار از این نوع ویتامین مصرف کنید. اگر کمخونی داشته باشید، مکمل آهن برایتان تجویز میشود.
اگر دیابت داشته باشید، پزشک داروهایی برای افت قند خون تجویز میکند و به حل مشکل کلیوی پشتیبانی میکند.
گرم نگاهداشتن خود
اگر زیاد سریعتر از دیگران سردتان میشود و پزشکتان قبول کرده که مشکل سلامتی ندارید، تلاش کنید خود را گرم نگه دارید. چطور؟
- چند دست لباس روی هم بپوشید. میتوانید لباس زیر و رویی گرم، بافتنی، کت بادگیر یا کلاه و شال بپوشید.
- نوشیدنیهای غیر الکلی و غیر کافئینی گرم یا داغ بنوشید.
- انواع سوپهایی را تهیه کنید و بخورید که بدن را از درون گرم میکنند.
- اگر لباس خیس و تر به تن دارید، آن را معاوضه کنید و همیشه خشک بمانید. سپس از تعریق، دوش بگیرید و خود را خشک کنید.
حس مداوم سرما، چه وقتی خطرناک است؟
اگر بیشتر از حد سردتان میشود، امکان پذیر چند علامت نشان دهید:
- درد
- گزگز
- کرختی
- لرز
- خشک شدن بدن
- ضعف
- تورم
- تحول در رنگ پوست
- ناخوش احوالی
اگر این علائم یا تعدادی از آنها را نشان میدهید، معنایش این است که تحمل سرما برای بدنتان دشوار شده است. اما این اتفاق چه وقتی خطرناک میشود؟
اگر تلاش کردید خود و محیطتان را گرم کنید اما باز هم سردتان شد، به گمان زیادً مشکل فرد دیگر وجود دارد. برخی علائم میتوانند نشان دهند که نیاز به درمان سریع دارید؛ این علائم عبارت هستند از:
- حس خستگی
- گزگز دستها و پاها
- حس ضعف
- تهوع و استفراغ
- مشکل در تنفس
- حس گیجی
اگر بدنتان سرد شده است، سرتان گیج میرود یا هشیاریتان را از دست دادهاید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
سوالهای متداول
۱- چرا همیشه بدون علت، سردم میشود؟
اگر همیشه سردتان میشود، امکان پذیر پای مسائل مختلفی در بین باشد. احتمالا وزنتان پایین است، مواد مغذی ملزوم دریافت نمیکنید یا کالری دریافتی بدنتان کم است. احتمالا این نوشته به علت بیماریهایی از جمله دیابت تشکیل شود. اگر تلاش کردید خودتان را گرم کنید اما هم چنان سردتان می بود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اگر حس سرما با علائم فرد دیگر همانند سختی در تنفس، حس تهوع، ضعف و خستگی همراه می بود، زیاد سریع به اورژانس مراجعه کنید.
۲- آیا حس مداوم سرما، خطر دارد؟
اگر برای گرم شدن تلاش کردید اما باز هم گرم نشدید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک امکان پذیر مشکلی را در شما تشخیص دهد که علتاحساس مداوم سرما میشود و گزینههای درمانی مختلفی پیش رویتان قرار دهد.
۳- آیا حس سرما سپس از ورزش طبیعی است؟
به طور عادی، سپس از ورزش کردن، کمتر گرم یا سردمان میشود. در زمان ورزش کردن، عضلات گرمای بیشتری تشکیل میکنند که دمای بدن را بالا میبرند. بعد از ورزش، عرق خشک میشود و دمای بدن افت مییابد. اما این تحول دما امکان پذیر چنان زیاد باشد که سردتان شود.
در موارد نادر، حس سرما بعد از ورزش میتواند نشانهای از کمآبی شدید باشد. اگر با عرق کردن مقدار بسیاری آب از دست بدهید و مایعات کافی ننوشید، ذخیره آب بدن به شدت افت مییابد.
۴- حس سرما و تعریق همزمان نشانه چیست؟
ما طبق معمولً هنگامی عرق میکنیم که حس گرما کنیم. تعریق به افت دما یا برگشت دادن دمای بدن به حالت معمول پشتیبانی میکند. حس سرما همزمان با تعریق امکان پذیر نشانهای از یک مشکل سلامت روان، از جمله حالت جنگ و گریز ناشی از استرس، اضطراب، حملات پنیک یا مشکلات سلامتی فرد دیگر باشد که عبارت هستند از:
- تب
- عفونت
- تعریق شبانه
- گرمازدگی
- سرطان
- ایدز
- عوارض مصرف برخی داروها
اگر حس سرما و تعریق با غش، درد قفسه سینه، درد عضلانی، تهوع یا سختی در تنفس همراه شدند، سریعاً به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید؛ چون امکان پذیر نشانهای از سکته قلبی باشند. این چنین اگر بعد از جراحت تعریق سرد کردید، زیاد سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید.
آیا همیشه سردتان است؟
اگر پدر عزیزتان هیچزمان کنترل کولر را تسلیم نمیکند و همیشه آن را خاموش یا کم میکند، اکنون دیگر میدانید که امکان پذیر مشکل از کجا باشد! جدای از شوخی، اگر اکثر اوقات حس سرما میکنید، سریعتر با یک پزشک مشورت کنید و در صورت نیاز، آزمایش دهید. علائم هشداردهنده در زمان خطر را (که در این مقاله به آنها اشاره کردیم) بشناسید و با آگاهی قدم بردارید.
آیا شما همیشه سردتان میشود یا با فردی زندگی میکنید که زیاد تر از بقیه سردش میشود؟ در این صورت، آیا کاری برای حل مشکل خود یا نظر راهحل به دوستتان کردهاید؟ چاره شما برای حس مداوم سردی چیست؟ لطفاً نظرات و نظر خود را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در بین بگذارید.
منبع: webmd
دسته بندی مطالب
منبع