به گزارش روشنفکر
نوجوانی، دوره چندان پرطرفداری نیست، نه برای والدین و نه فرزندان. تحول حرکت و بدخلقی مداوم، از بارزترین رفتارهای نوجوانها است. حرکت با نوجوان پرخاشگر چه دلیلی دارد؟ چطور باید با پرخاشگری نوجوانان برخورد کنیم؟ اصلا با با ادم عصبی چطور برخورد کنیم؟
پدر یا مادر شدن، مسیری شیرین، اما پرچالش است. همین که فکر کردید راه و رسم حرکت با کودک نوپای کجخلق خود را یافتهاید، فهمید میشوید که فرزندتان، نوجوانی زودرنج و کلهشق شده است که انگارً با همه مشکل دارد. واقعاً مشکل نوجوانان چیست که این همه بد خلق و عبوس می باشند؟ بهترین حرکت با اخلاق بد آنها چیست؟
چرا نوجوانان همیشه عصبانی می باشند؟
تحمل نوسانات خلقی و کنترل خشمگینی آسان نیست اما اتفاقی طبیعی و مرتبط با سن نوجوانان است. برخی از عواملی که زیاد تر اوقات علتبد خلقی یا خشم نوجوانان خواهد شد، عبارتاند از:
- تغییرات هورمونی
- میل به استقلال
- تأثیرپذیری اجتماعی
- افزایش مسئولیتها
- کشف و شهود درونی
این تغییرات عمده، در کنار رشد مغز که تا این مدت کامل نشده است، تبدیل بیثباتی خلقی یا طغیان گهگاه خشم در نوجوانان میشود. یک روانشناس کودک و نوجوان در دانشگاه یوتا آمریکا میگوید: «هنگامی نوجوانی حس خشم میکند یا تندمزاج میشود، در واقع ترکیبی از ناامیدی، شرم، گناه یا ناراحتی را بهصورت همزمان توانایی میکند. این احساسات، به شکل خشم ابراز خواهد شد، چون نوجوان کلمات مناسب یا توانایی گفتن درست احساساتش را ندارد. مغز انسان تا پیش از رسیدن به دهه ۲۰ زندگی، به رشد کامل نرسیده است. همین نوشته علتمیشود تا فکر و احساسات نوجوانان انتزاعی باشد. نوجوان تا این مدت توانایی کنترل تکانه، تنظیم هیجانات یا حتی صبر برای فکر کردن پیش از سخن گفتن یا عمل کردن ندارد.»
راه حلهایی برای کنار آمدن با پرخاشگری نوجوانان
اگر دائماً مورد خشم فرزند نوجوان خود قرار میگیرید و نمیدانید باید چه رفتاری با او داشته باشید، این چند توانایی را برای حرکت با نوجوان پرخاشگر تمرین کنید و در حرکت خود نشان دهید:
- ملایمت: با نوجوان خود، با ملایمت و احترام حرکت کنید. اسایش خود را نگه داری و احساساتتان را کنترل کنید. فریاد نکشید، با تهدید صدایشان نکنید و آنها را متهم نکنید.
- دقت: گوشی تلفن همراه یا لپتاپ شخصی را کنار بگذارید تا به فرزندتان نشان دهید که به اتفاقات زندگی روزمره، احساسات و سخنهای او دقت میکنید. هنگامی با شما سخن بگویید میکنند، دقت کامل به آنها بدهید و نشان دهید که سخنهای او برای شما اهمیت دارند.
- اعتبار دهی: امکان پذیر علت پرخاشگری فرزندتان را موجه ندانید اما باید احساسات او را به رسمیت بشناسید و اجازه دهید بدانند که حق دارند عصبانی باشند. این اعتبار دهی به احساسات نوجوان، به او پشتیبانی میکند تا حس کند که فهمیدن شده است و به او بهاء داده میشود.
- گشادهرویی: با فرزند نوجوان خود، آرام و صمیمی حرکت کنید. زیاد رسمی نباشید، بی تفاوت و آسانگیر باشید. تلاش نکنید همه چیز را حل کنید، تنها آنها را بشنوید و فهمیدن کنید.
تواناییهای مقابلهای سالم را نشانشان دهید
اگر نوجوان بد خلقی میکند یا عصبانی است، والدین باید مثالای از کنترل رفتاری سالم را در برخورد با او در پیش بگیرند. اگر والدین آرام و خنثی حرکت کنند، نوجوان هم از این حرکت را الگوبرداری میکند اما اگر والدین جیغ و فریاد بکشند، جو متشنج خواهد شد.
بااینحال اگر مشاجره بالا گرفت، خود را سرزنش نکنید. امکان پذیر نتوان در لحظه، مشکل را حل کرد. در این لحظه میتوانید نظر دهید که استراحت کوتاهی داشته باشید و هنگامی هر دو طرف آرامتر شدید، سخن بگویید را از سر بگیرید. سپس، یکی از تواناییهای سالم تنظیم هیجانات را برای آرامتر شدن انتخاب کنید. برای مثال به پیادهروی بروید، طراحی کنید یا ذهنآگاهی انجام دهید و به این طریق، فرزند نوجوانتان را با تنظیم سالم هیجانات درونیاش آشنا کنید.
حد و مرزهای دارای عواقب تعیین کنید
یک سری حد و مرز تعیین کنید که رد شدن از آنها، عواقب اشکار داشته باشد. اگر قضیهای برای فرزندتان مهم است، برای تعیین حد و مرز آن نوشته، از او پشتیبانی بگیرید. برای مثال، اگر او میخواهد تا نیمه شب بیرون از خانه باشد اما به نظر شما ساعت ۱۰ برای برگشت به خانه مناسبتر است، بر سر ساعت ۱۱ توافق کنید. با اهمیت ترین مسئله این است که عواقب رد شدن از این حد و مرز را کاملاً جدی بگیرید.
زمان الزام، از مشاور حرفهای پشتیبانی بگیرید
بدخلقی در نوجوانان کاملاً عادی است اما باید به چند علامت هشداردهنده در حرکت آنها دقت کنید. اگر رفتارهای زیر را در فرزند نوجوان خود دیدید، بهتر است از مشاور یا روانشناس حرفهای پشتیبانی بگیرید تا به شما در حرکت با نوجوان پرخاشگر پشتیبانی کنند:
- تغییرات شدید در خلقوخوی عادی آنها
- انزوا طلبی
- ناتوانی در کارکرد روزانه (برای مثال کم شدن نمرات)
- زورگویی به دیگران
- صدمه به اموال
- خشونت با حیوانات
- سخن بگویید از صدمه زدن به خود یا دیگران
- ابراز حس ناامیدی شدید یا سخن بگویید از خودکشی
اگر دلواپس هستید که فرزند نوجوان شما دچار بیماری سلامت روان همانند افسردگی باشد، مرتب با او ربط بگیرید. یقیناً سماجت بیشتر از حد به خرج ندهید؛ فقط نشان دهید که او را فهمیدن میکنید. این علتمیشود تا نوجوان به شما مطمعن کند و راز دل خود را بگوید. در غیر این صورت، میتوانید خودتان با یک روانشناس سخن بگویید کنید.
اگر فرزندتان از رفتارهای ناامنی همانند صدمه به خود، خودکشی یا تهدید دیگران سخن بگویید کرد، سریعاً با مراکز سلامت روان تماس بگیرید.
اگر خشونت نوجوان به حد خطرناک رسید، چه کنیم؟
اگر پرخاشگری نوجوان به حد خشونت جدی رسید و او به شما، شخص حاضر یا هر چیزی دعوا کرد، در درجه اول، ایمنی را در نظر بگیرید. به فرد نوجوان زیاد آشکار بگویید که ابراز خشونت پذیرفته نیست و اگر آرام حرکت نکند، از او فاصله خواهید گرفت. اگر ترک کردن اتاق یا حتی خانه منفعت نداشت، با پلیس تماس بگیرید. در هر صورت، اگر حس خطر یا هراس میکنید، حق دارید که از خودتان دفاع کنید.
اگر با فرد نوجوانی روبه رو شدید که حرکت خشن در پیش گرفته می بود، مطابق مرحله های زیر عمل کنید:
- به او فضا بدهید: بعد از این که فرد نوجوان آرام شد، با او درمورد اتفاقی که رقم خورد، سخن بگویید کنید و نظر پشتیبانی دهید.
- حرکت راحتی داشته باشید: فرد نوجوان باید بداند که شما به حد و مرزهایی که تعیین میکنید، باور راسخ دارید. این چنین باید بدانند که هیچ گونه خشونتی، پذیرفتنی نیست.
- با مدرسه آنها سخن بگویید کنید: با مدرسه فرزندتان تماس بگیرید و سوال کنید که آیا پرخاشگری در آن محیط نیز رخ داده است یا خیر.
- خشونت به خرج ندهید: با این حرکت به نوجوان نشان میدهید که ابراز خشونت، کار درستی نیست.
- جلسه روانشناسی رزرو کنید: اگر فرزند نوجوان شما میپذیرد که مشکلی وجود دارد و تمایل به دریافت پشتیبانی دارد، هر چه سریع تر، یک جلسه با مشاور یا روانشناسی معتمد ترتیب دهید. برخی مدارس، این چنین خدمتی اراعه خواهند داد.
تابهحال با نوجوان پرخاشگر روبه رو شدهاید؟
دوره نوجوانی، با چالشها و تغییرات عمدهای در جسم و روان همراه است. شناخت نحوه درست برخورد با نوجوانان در این دوره، نقش بسیاری در شکلگیری روحیات و اخلاقیات آینده آنها دارد.
آیا تا به حال، با نوجوان پرخاشگری روبه رو شدهاید؟ به نظر شما، بهترین حرکت با نوجوان پرخاشگر، عصبی و همیشه شاکی چیست؟ آیا احساسات طوفانی آنها را به رسمیت میشناسید؟ نظرات خود را در رابطه با برخورد با نوجوانان پرخاشگر، با ما و دیگر خوانندگان این مقاله در بین بگذارید.
منبع: healthcare , nhs

در افسردگی غم به لایههای عمیق زندگی نفوذ کرده و اختلالاتی در احساسات و حرکت شما بهوجود میآورد. اگر حس افسردگی دارید، حتما با پشتیبانی یک روانشناس متخصص مشکل را ریشهیابی کنید و برای حل آن راهکار بگیرید.برای ربط با مشاور متخصص افسردگی روی دکمه زیر کلیک کنید.

به پشتیبانی زبان بدن، ناگفتهها را بگویید و بشنوید
دسته بندی مطالب
منبع