به گزارش روشنفکر
دانشمندان در مطالعه جدیدی دریافتهاند که مصرف نوشیدنی حاوی نوعی شیرینکننده مصنوعی با نام اریتریتول (Erythritol)، با افزایش بیشتر از دو برابری خطر لختهشدن خون در ۱۰ فرد سالم همراه بوده است.
لختهها میتوانند علتانسداد رگهای خونی شوند و درنهایت دعوا قلبی یا سکته مغزی را بههمراه داشته باشند. در تحقیقات قبلی، ربط بین اریتریتول با افزایش خطر سکته مغزی، دعوا قلبی و مرگ اشکار شده می بود و اکنون در این تحقیق تازه به افزایش گمان لختهشدن خون با آن اشاره شده است.
دکتر «استنلی هازن»، محقق مهم این مطالعه و مدیر مرکز تشخیص و پیشگیری از بیماریهای قلبیعروقی در مؤسسه تحقیقاتی Cleveland Clinic Lerner میگوید:
«مسئله قابل دقت این است که در هر شرکتکننده، همه معیارهای مربوط به جوابدهی پلاکتی (لختهشدن) بعد از مصرف اریتریتول افزایش یافته است.»
هازن این چنین میگوید که مصرف نوشیدنیهایی با مقدار مساوی گلوکز یا قند، روی فعالیت پلاکت خون گروه ۱۰ نفره دیگر تأثیری نداشته است.
مزایای مصرف اریتریتول در روبه رو خطرات آن
![مصرف شیرینکننده اریتریتول با افزایش ریسک لختهشدن خون رابطه دارد_روشنفکر 6 1723455776 711 مصرف شیرینکننده اریتریتول با افزایش ریسک لختهشدن خون رابطه دارد روشنفکر](https://roshanfakr.ir/wp-content/uploads/2024/08/1723455776_711_مصرف-شیرینکننده-اریتریتول-با-افزایش-ریسک-لختهشدن-خون-رابطه-دارد_روشنفکر.jpg)
انجمن صنعتی «شورای کنترل کالری» در رابطه با نتایج این مطالعه به CNN میگوید که ۳۰ سال تحقیقات علمی نشان داده است که اریتریتول یک «گزینه ایمن و مؤثر ثابتشده» برای افت قند و کالری است. «کارلا سندرز»، رئیس شورا میگوید:
«مصرفکنندگان باید نتایج این آزمایش را با احتیاط کامل تفسیر کنند. در آن به تعداد محدودی از شرکتکنندگان، در کل ۱۰ نفر، مقدار بیشتر از اندازهای اریتریتول داده شده که تقریباً چهار برابر حداکثر مقدار مجاز در هر نوشیدنی در ایالات متحده است.»
بااینحال هازن میگوید مقدار اریتریتول مورداستفاده در هر نوشیدنی این مطالعه (۳۰ گرم) معادل مقداری است که در نوشابههای بدون قند معمولی، بستنیها یا کلوچهها وجود دارد و مردم زیاد تر بیشتر از یک عدد از آنها را میخورند.
دکتر «وای هونگ ویلسون تانگ»، مدیر تحقیقات نارسایی قلبی و پیوند قلب در کلینیک کلیولند که این چنین یک از محققان این مطالعه است، نیز میگوید:
«این تحقیق نگرانیهایی را تشکیل میکند که مشخص می کند یک وعده استاندارد از یک غذا یا نوشیدنی شیرینشده با اریتریتول امکان پذیر به شدت تاثییر لختهسازی مستقیم را تحریک کند.»
![مصرف شیرینکننده اریتریتول با افزایش ریسک لختهشدن خون رابطه دارد_روشنفکر 7 1723455776 991 مصرف شیرینکننده اریتریتول با افزایش ریسک لختهشدن خون رابطه دارد روشنفکر](https://roshanfakr.ir/wp-content/uploads/2024/08/1723455776_991_مصرف-شیرینکننده-اریتریتول-با-افزایش-ریسک-لختهشدن-خون-رابطه-دارد_روشنفکر.jpg)
درست همانند سوربیتول و زایلیتول، اریتریتول یک الکل قند است، کربوهیدراتی که بهطور طبیعی در تعداد بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود. اریتریتول بعد از مصرف هیچ طعمی بر دهان باقی نمیگذارد، قند خون را افزایش نمیدهد و تاثییر ملین نسبتاً کمتری نسبت به دیگر الکلهای قندی دارد.
این چنین این شیرینکننده نزدیک به ۷۰ درصد شیرینی شکر را دارد و به حرف های متخصصان، کالریصفر در نظر گرفته میشود.
نتایج پژوهش حاضر در مجله Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology انتشار شده است.
دسته بندی مطالب