به گزارش روشنفکر
مغازههای خالی از خریدار و قفسههای پر از محصول؛ نشانهای از افت تقاضای مرغ و محصولات گوشتی طی روزهای تازه است؛ خبری از صفهای طویل خرید نیست، به حرف های مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی مقدار تشکیل بیشتر از مقدار مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود. برای پایداری تشکیل، بهترین راه حل صادرات مرغ است که میتواند در ارزآوری هم نقش مهمی داشته باشد.
به گزارش ایسنا، قیمت مرغ در سال قبل در برههای به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان رسید که یک رکورد می بود. در نیمه سال قبل قیمت مرغ آرام آرام افت یافت و به نزدیک به ۷۵ هزار تومان رسید. در سال ۱۴۰۳ نیز قیمتها با افت یا جهش قابل توجهی همراه نشده اما با نگاه به نقاط گوناگون اعم از فروشگاههای زنجیرهای، مغازهها و قصابیها و میدان ها ترهبار میتوان تفاوت را در قیمتها مشاهده کرد.
مرغ کیلویی چند؟
مشاهدات عینی نیز حاکی از این است که قیمت فروش این محصول با قیمت اراعه متفاوت است. امروز به یکی از کشتارگاهها رفتیم و علیرغم روزهایی که در سال قبل با آن روبه رو بودیم، هیچ صف طویل برای خرید مرغ وجود نداشت و گویی بازار این محصول چندان داغ نبوده است. در این بازار، هر کیلو مرغ با قیمت نزدیک به ۷۷ تا ۷۸ هزار تومان به فروش میرسید و به حرف های فروشندگان محصولات کشتار روز بودند. آنها میانها گفتند این روزها تقاضای مردم برای خرید زیاد افت یافته و در تعداد بسیاری از اوقات ناچار می باشند برای جلوگیری از فساد کالا، آنها را زیر قیمت خرید حتی بفروشند و این چیزی جز زیان و زیان برای تولیدکننده و فروشنده ندارد.
علت اختلاف قیمت در مغازههای ترهبار چیست؟
در این بین ناظر اختلاف قیمتهای کمتر از ۵۰۰۰ تومان نیز در داخل کشتارگاه بودیم که به حرف های فروشندگان یا مستاجر و ناچار به این افزایش قیمت بودند و یا خودشان کشتار نداشتند و مرغ را خریداری میکردند و برای داشتن سود این افزایش قیمت را بر محصول اعمال میکردند. اما آنچه که بر چهره بازار حاکمیت داشت جمعیت اندک خریداران و بازاریابی و تبلیغ فروشندگان جلوی مغازههایشان می بود که از کیفیت بالا و تازه بودن محصولشان تعریف میکردند تا خریدار را جذب کنند، اما در نهایت چیزی جز نگاه بی تفاوت و گذر مردم نصیبشان نمیشد.
برخی فروشگاهها کیفیت پایین را با قیمت بالا اراعه خواهند داد!
به سراغ مردمی که در آنجا خرید میکردند نیز رفتیم. گویی مشتری ثابت خرید کشتار روز بودند و همیشه از ترهبار خرید میکردند. برخی از آنها میانها گفتند:« به لحاظ قیمت تفاوت چندان بسیاری با فروشگاههای زنجیرهای و مغازهها ندارد، اما کیفیت و تازگی در بازار بهتر است. کشتار روز است و میتوانی هر چه مقدار نیاز داری خرید کنی. محدودیتی ندارد که باید حتما مرغ کامل بخری یا ران و یا… تازه است و از سلامت آن نیز مطمعن داریم. متاسفانه در برخی از فروشگاهها با وجود این که تاریخ مصرف بر روی آنها درج شده اما در زمان مصرف میبینیم آن تازگی و کیفیتی که توقع داریم ندارد.».
سراغ آقایی که با گفتار آشنا سراغ فروشندهها میرفت و در حجم بالایی نیز خریداری کرده می بود رفتیم که او گفت:« سراغ مغازهها که میرویم هر قیمتی که مدنظرشان باشد بدون کنترل مرغ اراعه میکنند و احتمالا حتی قدیمی هم باشد و برای قیمت هم اعتراض کنی میگویند نمیخواهی نخر، حوصله چک و چانه زدن ندارم و یا سر و ته مرغ را میزنند و در نهایت استخوان به جای گوشت تحویلت خواهند داد با وزن زیاد تر و قیمت بالاتر اما در اینجا قیمت دولتی است و با یک نرخ مشخصی خرید میکنیم و کیفیت هم مناسب است».
اما داستان در بازار مرغفروشان همه نشد. به فروشگاههای زنجیرهای رفتیم که مرغهای بستهبندی شده ردیف شده بودند و در برندهای گوناگون از ۹۱ هزار و ۲۰۰ تا حتی ۱۱۰ هزار تومان نیز به فروش میرسید که پر بودن قفسهها میتوانست نشانهای از افت تقاضا و خرید مردم باشد.
کیفیت بالا دلیلی برای قیمت بالا؟
در قصابیهای محدوده ولیعصر نیز قیمت مرغ از ۸۹ هزار تومان تا ۹۵ هزار و حتی ۱۰۰ هزار تومان نیز به فروش میرسید که به بازدید علت این اختلاف قیمتها پرداختیم. تعداد بسیاری از فروشندگان پاسخگو نبودند و علاقهای به جواب دادن هم نداشتند میانها گفتند کیفیت محصولشان بالاست و خدمات بهتری اراعه خواهند داد برای همین هم با دیگر قصابیها اختلاف قیمت دارند.
آخرین قصابی که گذری به آن سر زدیم، مرغ را به قیمت ۸۹ هزار تومان به فروش میرساند و هنگامی از تفاوت قیمتها از او پرسیدیم او گفت: چندان نمیتوان به اختلاف قیمتها خرده گرفت. این که از کجا خرید کنی مهم است. در تعداد بسیاری از اوقات هنگامی قصاب برای خرید گوشت و مرغ به بازار میرود، فروشنده برای فروش محصول خود کشتار روز قبل را با قیمت ارزانتری میفروشد و قصاب هم با قیمت پایینتری نسبت به دیگر مغازهها اراعه میکند و در اینجاست که مردم فکر میکنند چرا اینجا ارزانتر است و یا به کیفیت شک میکنند و یا به فروشندههای دیگر اما در واقع عوامل زیاد بسیاری بر این اختلاف قیمتها تاثیرگذار است. از تاریخ انقضا و تازگی گوشت گرفته تا کرایه حمل و نقل آن همه انها در قیمت موثر است.
برچیده شدن صفهای فروش با پر شدن محصولات/ مرغ کیلویی چند؟
او میاو گفت: مسئله مهم این است که فروشنده، اول محصول را وزن و سپس تمیز میکند. اکنون امکان پذیر یکی از ۱۰ کیلو مرغی که خریداری کرده ۷ کیلو گوشت خالص بگیرد و فرد دیگر ۸ کیلو. حال آنکه کیفیت و مقدار کمتری دریافت کرده هزینه کمتری نیز پرداخت کرده است و آنکه مقدار و کیفیت بیشتری دریافت کرده قیمت بیشتری نیز پرداخت کرده که اگر منطقی هم بازدید کنیم در واقع گران نخریده بلکه محصول زیاد تر و با کیفیتتری به خانه خود میبرد و پول خود را دور نینداخته.
به تاریخ انقضای گوشت دقت کنید!
این فروشنده با اصرار بر این که مرغ مانده و قدیمی دور ریز بیشتری دارد او گفت: در تعداد بسیاری از اوقات خریداران به تاریخ مصرف آن محصول دقت نمیکنند و همین عدم دقت، هزینه بیشتری را بر دوش آنها میگذارد چراکه هرچه محصول تازهتری را بخرند سود بیشتری در آن است. گوشت و مرغ تازه دور ریز ندارد اما آنکه از تاریخ کشتارش قبل به مرور مقدار گوشت کمتری به ما تحویل میدهد و این برای خریدار زیان است و باید حتما قبل از خرید به تاریخ انقضایش دقت کنند.
رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون
وی درمورد این که زمان خرید چطور تازگی آن محصول را تشخیص دهیم او گفت: رنگ رخساره خبر میدهد از کیفیت آن محصول. مرحله اول شناسایی یک قصاب معتمد است که او را بشناسند و بتوانند محصول مناسبی را خریداری کنند اما بهطور کلی رنگ گوشت، با اهمیت ترین نشانه سالم بودن آن است. رنگ روشن گوشت، از تازه بودن آن خبر میدهد. بهطور مثال گوشت گوساله هنگامی بریده میشود، صورتی رنگ است و گوشت گوسفندی هم رنگی بین صورتی و قرمز دارد و تیره شدن آنها نشاندهنده قدیمی بودن گوشت است.
او اصرار میکرد: بستهبندی مرغ نیز کار را برای شناسایی تازه بودن آن آسان کرده و کافی است به آن دقت کنید. روی بسته بندی مرغها تاریخ تشکیل و انقضا درج شده است و بزرگترین کمکی که خریداران میتوانند برای کنترل هزینه و کیفیت به خود کنند دقت به همین تاریخ است.
مقدار تشکیل بیشتر از مصرف است
علت این قیمتگذاری برای مرغ را در تعداد بسیاری از اوقات به افتیا ورادات نهادههای دامی ربط خواهند داد که علی ابراهیمی – مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی سرزمین – در او گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: اکنون در عرصه نهادههای دامی مشکل خاصی نیست و به حرف های مسئولین وزارت جهاد کشاورزی نهادههای دامی تا ۶ ماه آینده تامین شده و برنامهریزی برای تامین نیاز تا آخر سال هم صورت گرفته است و در این عرصه مشکلی نداریم.
وی درمورد مقدار جوجهریزی در فروردین سال جاری نیز او گفت: مقدار جوجهریزی در فروردین ۱۴۰ میلیون قطعه بوده و پیشبینی اردیبهشت هم نزدیک به ۱۵۰ میلیون خواهد می بود. مسئله مهم این است که مقدار تشکیل بیشتر از مقدار مصرف است و حتما باید مرغ مازاد ذخیره و یا صادر شود.
ابراهیمی درمورد حالت بازار مرغ او گفت: اکنون قیمت مرغ زنده از قیمت همه شده برای مرغداران کمتر بوده و در حال زیان می باشند که برای پایداری تشکیل خطر جدی محسوب میشود. برای پایداری تشکیل، بهترین راه حل صادرات مرغ است./ایسنا
دسته بندی مطالب
منبع