ماه قبل آماری از زیان ایرانماشین طی سال ۱۴۰۲ انتشار شد. در جریان آن گزارش مشاهده کردیم که ایرانماشین برای بهبود صورتهای مالی، حقوق کارکنان خود را زیاد تر از مقدار واقعی گزارش میکند. بهنظر میرسد که سایپا نیز این چنین رویهای را برای تحول صورتهای مالی و زیان مورد منفعت گیری قرار داده است. بر پایه صورتهای مالی سایپا، هرکدام از کارکنان این شرکت بهطور ماهانه ۸۲ میلیون تومان حقوق میگیرند!
دلایل زیان سایپا چه می باشند؟
صورتهای مالی ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ اکنون انتشار شده است. بر پایه صورتهای مالی این شرکت، در این دوره، زیان سایپا به ۹۸۴۷ میلیارد تومان رسیده؛ بهعبارتی، سایپا در هر ماه از سال ۱۴۰۲، هزار و ۹۴ میلیارد تومان زیان به ثبت رسانده است. این مقدار زیان معادل ۳۶ میلیارد تومان بهازای هر روز و یک میلیارد ۵۱۹ میلیارد تومان بهازای هر ساعت است.
قسمت قابلدقت زیان سایپا بهعلت افزایش هزینههای تشکیل رخ داده. بر پایه صورتهای مالی این شرکت، ۹۴ درصد از بهای همهشده سایپا صرف فراهم مواد مصرفی شده است. سایپا در قسمت هزینههای تشکیل خود رقم اعجابانگیز حقوق کارکنانش را نیز لحاظ کرده؛ بر پایه صورتهای مالی سایپا، هرکدام از کارکنان این شرکت طی ۹ ماهه سال جاری، ماهانه ۸۲ میلیون تومان حقوق گرفتهاند.
سایپا در این زمان از فروش محصولات خود ۵۹ هزار و ۸۶۹ میلیارد تومان درآمد کسب کرده است. پیشازاین سایپا پیشبینی کرده می بود که در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲، به سود ناخالص ۹۵۲ میلیارد تومانی برسد. بااینحال، سایپا طی همین زمان زیان ناخالص ۴۷۵۶ میلیارد تومانی را ثبت کرده؛ بهعبارتی، زیان ثبتشده سایپا پنج برابر مقدار سود پیشبینیشده این شرکت بوده است.
افزایش هزینههای ستادی
هزینههای اداری و تشکیلاتی سایپا نیز طی سال ۱۴۰۲ افزایش ۴۵ درصدی را توانایی کردهاند. این هزینهها در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱ برابر با ۲۶۰۶ میلیارد تومان بودهاند که در سال جاری این رقم به ۳۷۹۴ میلیارد تومان رسیده است. این نوشته جهت شده تا زیان عملیاتی سایپا از هزار و ۵۳۵ میلیارد تومان در ۹ ماهه ۱۴۰۱، با جهش ۳۷۴ درصدی به ۷ هزار و ۲۷۸ میلیارد تومان در ۹ ماهه ۱۴۰۲ برسد.
این چنین زیان خالص سایپا از ۳ هزار و ۷۲۶ میلیارد تومان در ۹ ماهه سال ۱۴۰۱، با افزایش ۱۶۴ درصدی به ۹ هزار و ۸۴۷ میلیارد تومان رسید. در آخر آذر ۱۴۰۲، زیان انباشته سایپا از ۴۸ همت (هزار میلیارد تومان) عبور کرده است.
منبع