بازی درمانی نوعی رواندرمانی است که امکان پذیر برای حل مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان مؤثر باشد. گرچه بازیدرمانی طبق معمول برای کودکان ۳ تا ۱۲ساله منفعت گیری میبشود، امکان پذیر برای بزرگسالان نیز سودمند باشد. هرآنچه ملزوم است درمورد بازیدرمانی بدانید، در این مقاله خواهید خواند. با ما همراه باشید.
بازی درمانی چیست؟
مقصد مهم بازی درمانی پشتیبانی به کودکانی است که ابراز احساسات و سخن بگوییدکردن درمورد مسائل احساسی برایشان دشوار است. بازیدرمانگر از طریق بازیدرمانی محیطی امن و راحت برای کودک تشکیل میکند و با بازیهای گوناگون به احساسات درونی کودک پی میبرد. بعضی اوقات اوقات امکان پذیر بازیدرمانگر از دیگر اعضای خانواده هم بخواهد که در فعالیتهای بازیدرمانی شرکت کنند.
این رویکرد مبتنی بر این ایده است که کودکان ناخودآگاه از طریق بازی ربط برقرار میکنند؛ یعنی زمان بازی، بدون این که خودشان فهمید باشند، چیزهایی را درمورد خود و احساساتشان آشکار میکنند. کودکان از طریق بازی یاد میگیرند چطور با جهان تعامل و تواناییهای خود را تحکیم کنند. به این علت میتوانیم بگوییم بازی ابزاری سودمند برای ابراز وجود و گفتن احساسات کودکان است.
انواع بازی درمانی
۱. بازیدرمانی دستوری
در بازی درمانی دستوری، درمانگر به کودک پشتیبانی میکند از طریق بازیهای هدایتشده احساسات خود را گفتن کند. درمانگر در این نوع بازیدرمانی، طبق معمول دستورالعملهای خاصی به کودک میدهد و میانه انجام آنها بر حرکت کودک نظارت میکند.
۲. بازیدرمانی غیردستوری
در بازی درمانی غیردستوری و غیرمستقیم، درمانگر کودک را آزاد میگذارد تا بازی دلخواهش را انجام دهد و با دخالتهای محدود در بازی به کودک پشتیبانی میکند احساساتش را گفتن کند.
تکنیکهای بازیدرمانی
امکان پذیر درمانگر از تکنیکهای مختلفی زمان بازی درمانی منفعت گیری کند. تکنیک منفعت گیریشده در جلسه بازیدرمانی تا حد بسیاری به نیازهای کودک و نوع بازی منتخب بستگی دارد.
یک جلسه بازی درمانی طبق معمول ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد. در جلسه بازیدرمانی، درمانگر محیطی راحت و امن را برای بازی کودک تشکیل میکند، سپس تعامل های کودک با اسباببازیهای اراعهشده را مشاهده میکند. درمانگر بهمرور زمان از بازیهای خاصتری منفعت گیری میکند که مسائل کودک را مقصد قرار خواهند داد. رایجترین بازیهای بازیدرمانگران در سراسر جهان عبارتاند از:
- بازی فکری؛
- قایمباشک؛
- بازی با لگو؛
- بازی با شن؛
- بازیهای هنری؛
- بازیهای رومیزی؛
- بازیهای کارتی؛
- بازی با عروسکها؛
- بازی با بلوکهای خانهسازی؛
- بازیهای راهبردی همانند شطرنج.
بازی درمانی برای چه افرادی سودمند است؟
بازیدرمانی برای افرادی سودمند است که در برقراری ربط و ابراز وجود به روشای مثبت و سالم مشکل دارند. این رویکرد درمانی احتمالا برای کودکانی که آزار و اذیت یا دچار حوادث صدمهزا یا استرسزا شدهاند نیز سودمند باشد. طبق معمول درمانگران برای کودکان مبتلا به اختلالات خاصی که گفتن عاطفی و اجتماعی را مختل میکنند، بازیدرمانی را نظر میکنند. بر پایه پژوهشها، بازی درمانی امکان پذیر برای بهبود حرکت کودکان مبتلا به این اختلالات سودمند باشد:
بازی درمانی این شرایط را «درمان» نمیکند، بلکه حمایتی عاطفی تشکیل میکند و تواناییهایی را آموزش میدهد که یادگیری و اجتماعیشدن کودک را راحتتر میکنند.
مزایای بازی درمانی
طبق معمول افراد بازیدرمانی را زیاد جدی نمیگیرند و فکر میکنند «فقط بازیکردن» تأثیر بسیاری بر حل مشکلات رفتاری کودک ندارد، اما حقیقت این است که کودکان از این روش درمانی زیاد استقبال میکنند و این رویکرد طبق معمول اثربخش است. کودکی که در خانه با خشونت با اسباببازیهایش بازی میکند، امکان پذیر کودکی پرخاشگر برداشت بشود، در حالی که در حقیقت امکان پذیر این کار کودک منعکسکننده موقعیت خشونتآمیزی باشد که کودک در خانه و بین اعضای خانواده شاهدش بوده است.
برخی از مزایای بازی درمانی عبارتاند از:
- کودکانی که برقراری ربط کلامی برایشان مشکل است، میتوانند از طریق بازی احساسات خود را گفتن کنند. به این علت بازی درمانی برای کودکان خجالتی هم سودمند است.
- بازی درمانی اضطراب کودکان را افت میدهد و فضایی امن و راحت برای ابراز وجود و ابراز احساسات در اختیار کودک میگذارد.
- کودکان میتوانند روال درمانی خود را به مسئولیت بگیرند. بازیدرمانی مؤثر علتمیبشود کودکان از اسباببازیها و وسایلی منفعت گیری کنند که با آنها راحتترند.
- علائم اختلال کمتوجهی و بیشفعالی همانند مشکل تمرکز را افت میدهد.
- کودکان بهپشتیبانی آن میتوانند احساسات خود را بشناسند و بهخوبی آنها را فهمیدن کنند.
- بازی درمانی کودکان اوتیسم علتمیبشود بهبود چشمگیری در تواناییهای رفتاری و رشدی داشته باشند.
- تواناییهای ارتباطی و اجتماعی کودکان بهمرور زمان تحکیم میبشود. بعد از چندین جلسه، کودکی که پیش از این سخن بگویید نمیکرد، اغاز به سخن بگوییدکردن و گفتن چندین عبارت میکند.
اثربخشی بازی درمانی
در پژوهشی که سال ۲۰۰۹ درمورد اثربخشی بازی درمانی بر کودکان پرخاشگر انجام شد، محققان گروهی از دانشآموزان با سابقه حرکت پرخاشگرانه را به ۲ گروه تقسیم کردند. یکی از گروهها گروه کنترل می بود و برای گروه دیگر بازیدرمانی انجام شد. محققان با انجام این پژوهش دریافتند که رفتارهای پرخاشگرانه کودکانی که در بازی درمانی شرکت کرده بودند، در قیاس با کودکان گروه کنترل بهبود چشمگیری یافته می بود.
محققان بر پایه تجزیهوتحلیل ۹۳ پژوهش انجامشده بین سالهای ۱۹۵۳ تا ۲۰۰۰ درمورد تاثییر بازی درمانی بر کودکان به این نتیجه رسیدند که بازی درمانی روشی مؤثر برای کودکان است.
نکاتی که باید بدانید
- هرچند بازیدرمانگر موقع بازیدرمانی بر رفتارهای کودک نظارت میکند، والدین یا سرپرست کودک نیز نقش مهمی در این فرایند درمانی ایفا میکنند.
- درمانگر طبق معمول یک جلسه مشاوره مشترک و جلسات مشاوره جداگانه با والدین و کودک برگزار میکند. این کار برای فهمیدن کامل نیازهای کودک انجام میبشود.
- اگر به جستوجو بازیدرمانگر برای از بین بردن مشکلات رفتاری کودک خود میگردید، مهم است اول از همه یقین شوید که فرد مورد نظر توانایی و تخصص ملزوم را داشته باشد.
- راحتی کودک با درمانگر نوشته مهم فرد دیگر است که باید به آن دقت کنید. اگر فهمید شدهاید کودک با درمانگر راحت نیست یا نتیجهای معکوس از جلسات بازیدرمانی میگیرید، ملزوم است با مداخله بهموقع به این قضیه رسیدگی کنید.
کلام پایانی
بازی درمانی نوعی رواندرمانی است که به کودکان زمان میدهد با منفعت گیری از بازی احساسات یا چیزهایی را که گفتن آنها از طریق کلمات برایشان دشوار است، گفتن کنند. بر پایه آمار، ۷۱درصد از کودکانی که بازیدرمانی برایشان انجام میبشود، رفتارشان زیاد بهبود مییابد.
تابهحال از روش بازی درمانی در منزل یا در وجود درمانگر منفعت گیری کردهاید؟ برای حل چه مشکلی این روش را انتخاب کردهاید؟ آیا نتیجهقسمت بوده است؟ لطفا نظرات و ازمایش ها ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در بین بگذارید.
منبع